OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Er her for å takke dere på vegne av Syriza

LANDSMØTE 2015: Syrizas gjest på Rødts landsmøte hamret løs på de internasjonale institusjonene i sin hilsen til landsmøtet.

– De er gangstere. De ydmyker det greske folket for å statuere et eksempel, sa Errikos Finalis, før han takket Rødt for støtten gjennom mange år.

– Norge er et lite land og Rødt et lite parti. En gang var Syriza også et lite parti i et lite land, sa Errikos Finalis i en tale som vekslet mellom budskap om håp og beskrivelser av håpløshet.

Finalis er medlem i sentralkomiteen og internasjonalt utvalg i Syriza. Han besøkte Rødts landsmøte også for fem år siden, og fortalte om et hardt prøvet land.

– Arbeidsledigheten for ungdom er på 60 prosent blant ungdom i Hellas. Det er tilfeller hvor barn kollapser på skolen på grunn av sult. 3 millioner mennesker lever helt uten noe sosialt sikkerhetsnett.

– Gjelda har bare økt i takt med politikken de har presset på oss. Den var på 150 prosent da jeg besøkte dere for fem år siden. Siden har den vokst til 180 % i dag, sa Finalis.

Takket Rødt

Finalis understreket at den nyliberale politikken troikaen følger ikke har noen løsning på problemene. Men han var ikke kommet kun for å fortelle om situasjonen i Hellas.

– Jeg trenger egentlig ikke å fortelle dere så mye om Hellas. Så hvorfor er jeg her? For å takke dere. Jeg er her for å overbringe en takk fra Syriza og det greske folket.

– Hvorfor takker vi dere? For pengene? Nei. Deres støtte har ikke kun vært filantropi. Solidariteten Rødt har vist har vært viktigere. Dere har vist politisk solidaritet.

– Deres kampanje for solidaritet med Hellas, hvor dere har presset myndighetene for å endre politikken overfor Hellas, hvor dere har bedt IMF om å skifte kurs, har gjort at dere står helt i front. Dere er blant de få som har sett hvordan vår situasjon må løses, fortalte han landsmøtet, som kvitterte med stående applaus etter talen.

Gangstere

– De såkalte «internasjonale institusjonene» er gangstere. Det de prøver på er å kvele Hellas. De prøver å få oss til å gi opp å finne alternative måter å møte krisa. Og det handler ikke bare om oss. De bruker Hellas til å statuere et eksempel. De vil fortelle alle land at there is no alternative, Thatchers velkjente T.I.N.A.. Det er grunnen til at de er så harde mot økonomien vår.

– De vil ydmyke det greske folket, myndighetene og regjeringen. Sett fra et økonomisk perspektiv er våre krav veldig moderate. Vi kunne blitt enige, men de er drevet av et politisk mål. De vil fortelle resten av Europa at det ikke er noe håp. At det bare er å gi opp å ikke følge deres nyliberale politikk. At det ikke finnes andre utveier å adlyde deres ordrer.

– Hold fast i håpet

– Vi ble store fordi det greske folk ikke ville leve med korrupsjon, ydmykelser og skam lengre. De ville ha verdighet og demokrati. Den kampen møtte vår kamp for flertallets interesser. Og uansett om vi lykkes med vårt prosjekt eller ikke, viser det en ting – at folk kan utrette mirakler. Derfor kommer jeg til dere med et budskap om håp, om å holde motet oppe og om å fortsette arbeidet dere gjør.

Inspirert

Internasjonalt ansvarlig i Rødt, Stian Bragtvedt, takket Errikos og pekte på at Syriza er et viktig eksempel for andre.

– Dere i Syriza har vist at selv i tider preget av nyliberal kapitalisme, er det mulig å kjempe tilbake med stor kraft. Det er veldig inspirerende. Vi står i stor gjeld til dere sånn sett.

Finalis blir i Norge fram til lørdag før han returnerer til Hellas.